| U bevindt zich hier:     > 

Terugkijken op 50 jaar IJsster - Natuurijswijzer

Op de website van Natuurijswijzer stond dit mooie artikel!

De schaats- en skeelervereniging de IJsster uit Sneek heeft in het verleden diverse kampioenen op het ijs opgeleverd. Een van hen was Ids Postma. Deze olympische kampioen loste het startschot voor een expositie ter ere van het 50-jarig bestaan van schaats- en skeelervereniging in het Fries Scheepvaart Museum. De kersverse burgemeester van Sudwestfryslan en tevens groot schaatsliefhebster Jannewietske de Vries verzorgde met hem de openingsceremonie. Het was een gezellige drukte op 9 november in Sneek.

Behalve de start van de expositie waren er boeiende verhalen uit het verleden aangevuld met die van de geschiedenis van de schaatssport uit vroeger tijden. Zo sprak aan Ron Couwenhoven over vervlogen schaatstijden tussen 1800 en 1900. Schaatshistoricus Hedman Bijlsma nam het stokje over en nam de toehoorders mee in de ontwikkeling van de schaatssport tussen 1900 en 1968. Mark Hilberts, auteur van het jubileumboek van de vereniging, sprak over de periode van het ontstaan en de geschiedenis van de schaats- en skeelervereniging de IJsster tot op heden. Met elkaar, een mooie terugblik in de Friese schaatssport.IJsster expositieVoorzitter Pieter Bult in de expositie. Foto Pieter SwartVoorzitter van de jubileumcommissie en bestuur, Pieter Bult sprak in zijn openingswoord de dank uit naar vele betrokkenen die deze bijeenkomst en expositie mogelijk gemaakt hadden. Daarbij noemde hij met name het cooperatiefonds van de Rabobank Sneek Zuidwestfriesland, de gemeente Sudwestfryslan, het fonds van de stichting het old burger weeshuis Sneek, Mark Hilberts de auteur van het jubileumboek, de firma Weissenbach (printshop Sneek), fotograaf Martin de Jong en het Fries Scheepvaartmuseum die dit allemaal financieel en organisatorisch mogelijk hebben gemaakt.

Ook noemde hij de vele succesvolle schaatsers die de vereniging hadden voortgebracht behalve  Ids Postma; in willekeurige volgorde Bert Jan van der Veen, Rixt Meijer, Thea Kroontje, Sjoerd de Vries en Yvonne Nauta. Het was een geslaagde bijeenkomst met een mooie aandacht voor de schaatssport in zijn algemeenheid met die van Sneek en omgeving in het bijzonder. Terug naar nieuws

© De IJsster - Sneek - info@ijsster.nl