| U bevindt zich hier:     > 

Slijpavond NEWSPEED

Dinsdagavond organiseerde ons IJssterlid Peter Visser, in zijn nieuwe winkel aan de Grote Kerkstraat 2 te Sneek, een slijpinstructie-avond samen met Sipke Bosma.

Sipke, die de hele dag al aan het slijpen was geweest in Thialf, begon met de steen.Is je ijzer hard dan heb je een zachtere steen nodig, is je ijzer zacht dan heb je een hardere steen nodig. Zelf gebruikt Sipke het liefst een FOSS-steen die hij eerst wat zachter heeft gemaakt door er met een andere FOSS-steen over heen te gaan.Je kan droog slijpen maar het is fijner en beter voor je steen (en jezelf) om nat te slijpen. De steen moet goed vlak zijn en goed worden onderhouden voor het beste resultaat. Hoe vaker je (nat) slijpt des te makkelijker gaat het slijpen en je steen gaat langer mee. 

Sipke begint altijd met een FOSS-steen te slijpen, eerst met een grofste kant , dan met de fijne kant en tot slot komt de diamantsteen tevoorschijn om de ijzers extra mooi  en goed af te werken.

De voordelen van een diamantsteen zijn: het slijpt heel makkelijk, hoe vaker de steen is gebruikt des te beter de steen wordt, hij blijft altijd vlak, ook als je hem een keertje laat vallen, en het onderhoud is simpel, even onder de kraan afborstelen met een afwaskwast of schoonmaken met een beetje thinner, goed afdrogen en klaar is ie weer.Het grote gevaar van schaatsen slijpen met een diamantsteen is dat het zo soepel gaat dat je zo de ronding eruit hebt geslepen als je niet goed oplet. 

De slijptafel is ook erg belangrijk om schaatsen goed te kunnen slijpen. De tafel moet haaks zijn en de schaatsen moeten goed haaks en altijd op dezelfde manier ingeklemd worden. Hoe je kunt controleren of je tafel haaks is (met een rij en blokhaak) lieten Sipke en Peter ons zien.

Als de schaatsen niet haaks in de tafel komen kan het zijn dat, na het slijpen, de ijzers kraken en niet goed sporen op het ijs.De aanslagblokjes moeten zover mogelijk uit elkaar staan als je de schaatsen inklemt. En dan kan het slijpen beginnen. Eerst een goede braam slijpen, deze afbramen (de braam staat nu recht onder de schaats), weer met de steen erover, afbramen, enz. tot je de ijzers goed scherp hebt. Slijp je niet eerst een goede braam dan krijg je de ijzers niet scherp. En als je regelmatig slijpt dan is slijpen echt niet heel veel werk maar levert het wel veel plezier op op het ijs. 

Ook werd er nog het één en ander verteld over de ronding van de schaats en de banding en trakteerde Sipke ons op leuke anekdotes voor Peter en Sipke ons materiaal nakeken en ons nog meer persoonlijke tips gaven over het materiaal. 

Peter staat op woensdag t/m zaterdag klaar in zijn winkel NewSpeed om iedereen adviseren, om schaatsen te slijpen en te ronden en heeft natuurlijk het nodige materiaal te koop. Kijk ook eens op www.newspeed.nl of op facebook. Terug naar nieuws

© De IJsster - Sneek - info@ijsster.nl