| U bevindt zich hier:     > 

In de krant: Sneker kweekvijver van schaatstalent

In de Leeuwarder Courant stond deze week een prachtig artikel over De IJsster!

Sneker kweekvijver van schaatstalent

Schaats- en skeelervereniging De IJsster uit Sneek was vorige maand precies vijftig jaar oud. Daar hoort een jubileumboek bij. De IJssterfamilie blikt terug op een halve eeuw schaatsen in Sneek.

Journalist en schaatshistoricus Mark Hilberts begint met een korte weergave van de geschiedenis van de schaatssport. Niets nieuws onder de zon. Pas interessant wordt het als hij in de historie van de club zelf duikt.

Clubblad De Wissel blijkt een belangrijke bron van informatie. Elk jaar komt in vogelvlucht voorbij. Opmerkelijk is het ontbreken van de jaren 1981 en 1984, kennelijk zijn de clubblaadjes van die jaren verloren gegaan. Of het waren saaie jaren.

1985 staat in teken van de Elfstedentocht. Maar ook stelt een nieuw lid zich voor in het clubblad. Ids Postma is de naam. Hij komt terecht bij Riekus van Veen, de trainer die in 2011 weer voorbijkomt, omdat hij dan als fietser de magische grens van 1 miljoen kilometers passeert.

Acht jaar na zijn entree als lid zegt Postma, inmiddels eerstejaarsstudent aan de Hogere Landbouwschool in Leeuwarden en lid van Jong Oranje in De Wissel: ‘Schaatsen is voor mij zo mooi dat ik er heel veel voor wil doen en vooral veel voor wil laten.

’In die tijd maakt de Dearsumer boerenzoon een stormachtige ontwikkeling door. De pagina erna wordt opgefleurd door een foto van jeugdleden van De IJsster, die een rood-wit-blauwe muts dragen met daarop de naam Ids.

Voor een portret van Postma is logischerwijs ruimte gemaakt. Maar het siert de club dat hij niet meer ruimte krijgt dan de oud-voorzitters en andere bekende leden als Gerhard Pietersma, de familie Gemser, Thea Kroontje (negenvoudig wereldkampioen), Dieuwke Kroese, Yvonne Nauta, Sjoerd de Vries, Sipke Bosma of Bertjan van der Veen.

Die laatste verhaalt over de Elfstedentocht van 1997, waarin hij voor Sloten zoveel honger kreeg dat hij beslist wat moest eten. Van der Veen griste het tasje van een andere ploeg uit de handen van de verzorger. ‘Achter mij hoorde ik gevloek, maar ik kon verder’. Later won Van der Veen de Alternatieve Elfstedentocht.

In het jaar van die Elfstedentocht stelt Sjoerd de Vries zich voor in De Wissel. ‘Ik ben negen jaar en ik zit in groep 6 van basisschool It Harspit’. Zijn idool is Ids Postma. Een jaar later ziet de latere wereldkampioen junioren zijn clubgenoot in Nagano olympisch kampioen worden.

Naast de verhalen is er veel ruimte voor foto’s, uitslagenlijsten, krantenknipsels en andere documenten. Het maakt het jubileumboek tot een mooi document, dat in elk geval bij ieder (oud-)lid van De IJsster in de kast hoort te staan.

JOHAN STOBBE

Terug naar nieuws

© De IJsster - Sneek - info@ijsster.nl