| U bevindt zich hier:     > 

Hoe ziet een wedstrijddag er uit?

Zaterdagochtend, uitslapen zit er niet in want het is een wedstrijddag. Jullie hebben je al ingeschreven via schaatsen.nl voor de wedstrijd maar je moet je nog wel even melden door een presentielijst te tekenen. Dit moet je echt zelf doen en mag niet iemand anders voor je doen. Deze lijst kan je tot een half uur voor de wedstrijd begint tekenen, daarna ben je te laat en kom je niet op de startlijst te staan. Als je ziek bent of er is iets anders waardoor je toch niet mee kan doen aan de wedstrijd kun je je uitschrijven via schaatsen.nl. Geef het ook altijd even door aan de coach / trainer dat je toch niet komt!

Categorie           W1 W2 W3
Pupillen 4 100m tijdrit           in line           in line
Pupillen 3 100m tijdrit in line in line
Pupillen 2 300m tijdrit in line in line (of een afvalkoers / puntenkoers / puntenafvalkoers)
Pupillen 1 300m tijdrit in line puntenkoers / afvalkoers / puntenafvalkoers
Kadetten 300m tijdrit in line puntenkoers / afvalkoers / puntenafvalkoers
Junioren 300m tijdrit in line puntenkoers / afvalkoers / puntenafvalkoers


Hierboven zie je een wedstrijdprogramma, je rijdt dus een tijdrit, een in line en daarna is het vanaf de pup2 afwisselend een puntenkoers, afvalkoers of een combinatie van beide. Heel soms heb je series in plaats van een tijdrit of een pionnenrace en een enkele keer heb je een aflossing als extra wedstrijd.

a. Tijdrit Het gaat hier om wedstrijden tegen de klok, waarbij de rijders individueel een afstand afleggen die van te voren is vastgelegd.

b. Massastart: In lijn Het gaat hier om wedstrijden waaraan meerdere rijders tegelijkertijd deelnemen.De opstelling voor de start wordt bepaalt door de uitslag van de tijdrit

c. Afvalkoers: Deze wedstrijd wordt gehouden door het afvallen van één of meer rijders die de finish of een ander bepaald punt van het parcours als laatste(n) passeert/passeren.De afvalronden worden afhankelijk van de lengte van de ronde en het aantal deelnemers vastgesteld en begint niet eerder dan bij de tweede ronde. Er blijven minimaal 5 deelnemers over voor de finale. Voor het begin van de wedstrijd maakt de scheidsrechter de wijze van afvallen en de afstand bekend.

d. Puntenkoers: Bij deze wedstrijd haalt iedere deelnemer, op een van te voren vastgestelde plaats op het parcours, een vastgesteld aantal punten. In ieder geval wordt bij de finish hogere punten gegeven. De deelnemer met het hoogste aantal punten heeft gewonnen. Hebben deelnemers een gelijk aantal punten dan is de finishvolgorde bepalend. Een rijder die een ronde ingehaald wordt of de wedstrijd niet beëindigt, verliest de punten die hij/zij met tussensprints gekregen heeft. In de tussensprints krijgt de eerst doorkomende 2 punten en de tweede 1 punt bij de finish worden er 3, 2 en 1 punt toegekend aan respectievelijk de nummers 1, 2 en 3.

e. Punten/afvalkoers: Punten- en afvalkoers kunnen worden gecombineerd tot een punten/afvalkoers. Op een nader te bepalen wijze worden dan binnen 1 wedstrijd 1 of meer punten gegeven voor de eerst doorkomenden en vallen tevens één of meer deelnemers af. Voor het begin van de wedstrijd maakt de scheidsrechter de wijze van afvallen en de afstand bekend. Als een rijder afvalt vervallen zijn eventueel behaalde punten. Punten en afvallen vinden om en om plaats, dus niet in dezelfde ronde.

f. Aflossing: Aflossingswedstrijden worden verreden door ploegen van twee of drie deelnemers over een vooraf vastgestelde afstand. De wissel moet plaatsvinden in een vastgestelde zone (aflossingszone). Bij de aflossing moet de deelnemer zijn/haar ploegmaat aanraken. De aflossing moet starten voordat de eerste deelnemer het einde van de aflossingszone heeft bereikt. De laatste wissel vindt plaats voor het begin van de laatste ronde (voor de bel). Een team kan er ook voor kiezen een aflossing over te slaan. Er dient minimaal één aflossing plaats te vinden. Heeft een rijder zich in de aflossingszone begeven om een rijder af te lossen, dan dient de aflossing ook daadwerkelijk plaats te vinden. Lukt dit niet, dan volgt diskwalificatie.

g. Series: Series zijn eigenlijk in lijn wedstrijden. Het maximum aantal deelnemers waarmee gestart wordt per serie, is ook het maximaal aantal deelnemers dat deelneemt aan de finale. De eerste twee van elke serie gaan door. Alleen wanneer het noodzakelijk is voor het rijden van volledige halve finales, kan dit aangevuld worden met één of twee tijdsnelsten, die bij de beste drie geëindigd zijn in hun eigen serie.

Een wedstrijddag bestaat ook uit veel wachten, je bent niet continue aan het rijden. Een wedstrijddag kan een lange dag zijn. Tussen de wedstrijden door kun je het gezellig hebben met elkaar en dat is ook waar we voor moeten gaan. Elkaar aanmoedigen, helpen, troosten indien nodig, ouwehoeren met elkaar, dat is belangrijk! Dan blijft zo’n dag voor iedereen leuk.

© De IJsster - Sneek - info@ijsster.nl